OHJEET, LAKI JA NEUVOT

Auton romutuspalkkiot 2020–2021

Uudet romutuspalkkiot astuivat voimaan Suomessa 2020 joulukuun alussa.
Romutuspalkkioita on voimassa vuosina 2020 ja 2021 kaksi kappaletta:

1. Valtion romutuspalkkio (1000 € – 2000 €)

2. Autoalan romutuspalkkio (500 €)

Romutuspalkkiot voidaan pääsääntöisesti hyödyntää, kun vanhan auto on yli 10 vuotta vanha ja uusi auto on ensirekisteröimätön ja vähäpäästöinen. Valtion romutuspalkkio voidaan hyödyntää myös sähköpyörän tai joukkoliikennelipun hankintaan.

Tältä sivulta löydät kattavasti tietoa uudesta 2020–2021 romutuspalkkiosta ja ohjeita sen hyödyntämiseen sekä hakemiseen.

Tärkeät vinkit!

1.

Jos uskot vanhan autosi arvon olevan yli romutuspalkkion verran, kannattaa sinun listata se Autorahoiksi.fi Autohuutokauppaan ja katsoa paljonko autostasi tarjottaisiin.

2.

Jos olet varma, että autosi arvo on enemmän kuin romutuspalkkio, niin suosittelemme pyytämään suoran tarjouksen autostasi osoitteesta Automyyntiin.fi.

Uusi auton romutuspalkkio pähkinänkuoressa

 • Valtion romutuspalkkion suuruus on 1000 € enintään 120 g/km (WLPT) keskipäästöisen bensiini-, diesel- tai ei-ladattavan hybridiauton ostajille
 • Valtion romutuspalkkion suuruus on 2000 € täyssähköauton hankintaan (ei päästörajoitusta) ja lisäksi ostajan on mahdollista hyödyntää 2000 euron arvoinen täyssähköauton hankintatuki
 • Valtion romutuspalkkion suuruus on 2000 € enintään 95 g/km keskipäästöisen ladattavan hybridiauton hankintaan
 • Valtion romutuspalkkio on 2000 € kaasuauton hankintaan (ei päästörajoitusta)
 • Valtion romutuspalkkio on 1000 € sähköavusteinen polkupyörän hankintaan (sähköpyörän tulee olla polkimin tai käsikammin, enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla, joka toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa varustettu)
 • Valtion romutuspalkkio on 1000 € kotimaan raide- tai tieliikenteen kausilippuun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävään yhdistämispalveluun.
 • Autoalan romutuspalkkion suuruus kaikille Valtion romutuspalkkion piiriin kuuluville ajoneuvoille (ei koske sähköavusteisia polkupyöriä tai joukkoliikennelippuja) on 500 €
 • Romutuspalkkio koskee vain yksityisomistuksessa olevia henkilöautoja
 • Uusi romutuspalkkio astui voimaan 1.12.2020
 • Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha
 • Romutettava auto on pitänyt omistaa vähintään vuoden
 • Romutettavan auton on pitänyt olla liikennekäytössä viimeisen vuoden aikana
 • Romutuspalkkioon on budjetoitu 8 miljoonaa euroa
 • Romutuspalkkio on voimassa 2021 loppuun saakka tai kunnes budjetti on täyttynyt
 • Romutustodistus tulee olla myönnetty aikaisintaan 1.12.2020 ja viimeistään 31.12.2021
 • Uuden auton ensirekisteröinnin tulee tapahtua 31.3.2022 mennessä

Miksi Suomeen laadittiin uusi romutuspalkkio?

Romutuspalkkiota perusteltiin neljällä painavalla syyllä; elvytys, ympäristö, turvallisuus ja kiertotalous.

Elvytys

Elvytyksellä tarkoitetaan autoalaan vaikuttaneen Covid-19-epidemian aiheuttamien taloushaittojen elvyttämistä uusien autojen kaupan vilkastumisella, jonka odotetaan tapahtuvan romutuspalkkion kannustamana.

Ympäristö

Ilmastopäästöjen väheneminen hidastaa ilmaston lämpenemistä. Vaikka autojen päästöt ovat vain murto-osa ilmastopäästöistä, jokainen korkeapäästöisen auton vaihtuminen vähäpäästöiseen autoon vaikuttaa positiivisesti liikenteen tuottamiin päästöihin.

Turvallisuus

Uudet autot ovat kehittyneet huimasti turvallisuuden osalta. Näin yli 10-vuotiaan kaluston poistuessa Suomen teiltä muuttuu myös liikenne turvallisemmaksi.

Kiertotalous

Autojen kierrättäminen tukee tulevaisuuden megatrendiä, eli kiertotaloutta ja tukee sen tavoitteita. Autojen kierrätys tukee vahvasti myös autopurkamoalaa.

Romutuspalkkiota koskeva laki

Ote suoraan henkilöautojen romutuspalkkiosta vuosina 2020 ja 2021 käsittelevästä laista:
” Liikenne -ja viestintävirasto voi myöntää romutuspalkkion sellaiselle luonnolliselle henkilölle, joka on hankkinut omaan käyttöönsä uuden aiemmin ensirekisteröimättömän henkilöauton, uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun, jos hän on toimittanut viimeisen kalenterivuoden aikana sekä välittömästi ennen romutusta liikennekäytössä olleen henkilöauton, jonka omistajaksi tai haltijaksi hän on ollut merkittynä liikenneasioiden rekisteriin yhtäjaksoisesti vähintään 12 kuukautta välittömästi ennen romutusta ja joka on ensirekisteröity vuonna 2010 tai aikaisemmin, romutettavaksi jätelain (646/2011) 58 §:ssä säädetyllä tavalla. ”
Lähde: Valtionneuvosto

Ohjeet romutuspalkkioiden hakemiseen

Romutuspalkkiota voit hakea itse tai jättää palkkion hakemisen autoliikkeen huoleksi. On aina suositeltavaa antaa autoliikkeen hoitaa työ puolestasi. Useimmat liikkeet tekevät työn täysin ilmaiseksi.

Autoliike hakee romutuspalkkion omistajan tai haltijan puolesta

 1. Valtuuta autoliike hoitamaan asia valtakirjalla
 2. Palkkio hyvitetään uuden auton hinnasta
 3. Autoliike hoitaa romutuspalkkiohakemuksen täyttämisen ja lähettämisen sekä auton romutuksen

Auton haltija tai omistaja hakee romutuspalkkiota itse

 1. Romuta nimissäsi oleva autosi virallisessa vastaanottopisteessä
 2. Osta uusi vaatimuksia vastaava auto, sähköpyörä tai joukkoliikennelippu omiin nimiisi
 3. Hae romutuspalkkiota Traficomin sähköisellä hakemuksella tai hakemuslomakkeella
 4. Romutustodistus tallentuu liikenneasioiden rekisteriin
 5. Traficom tekee päätöksen palkkion myöntämisestä
 6. Palkkio maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille noin kuukauden kuluessa päätöksestä

Tietoa, faktoja ja neuvoja 2020–2021 romutuspalkkioista

Romutuspalkkion suuruus

Bensiini-, dieselautot ja ei-ladattavat hybridit alle 120 g/km päästöillä: 1500 € (Romutuspalkkio = 1000 € valtion osuus + 500 € autoalan osuus)

Kaasuautot ilman päästörajoitusta: 2500 € (Romutuspalkkio = 2000 € valtion osuus + 500 € autoalan osuus)

Ladattavat hybridiautot alle 95 g /km päästöillä: 2500 € (Romutuspalkkio = 2000 € valtion osuus + 500 € autoalan osuus)

Täyssähköautot ilman päästörajoitusta: 4500 € (Romutuspalkkio = 2000 € valtion osuus + 500 € autoalan osuus, Täyssähköauton hankintatuki 2000 €, joka voidaan yhdistää romutuspalkkioihin)

Romutuspalkkion voimassaoloaika

Vuoden 2020–2021 romutuspalkkio on voimassa 1.12.2020–31.12.2021. Vanhan auton romutus ja uuden auton ostaminen tulee tapahtua romutuspalkkion voimassaoloajan puitteissa. Uusi ajoneuvo tulee ensirekisteröidä viimeistään 31.3.2022.

Romutuspalkkion voi päättyä myös aikaisemmin, jos 8 miljoonan euron budjetti täyttyy.

Romutuspalkkion hakeminen

Romutuspalkkiota voi hakea itse Traficomilta, mutta suositeltavaa on valtuuttaa autoliike tai maahantuoja hakemaan palkkio puolestasi.

Romutuspalkkion maksaminen

Romutuspalkkio maksetaan vasta, kun uusi auto on ensirekisteröity. Olet oikeutettu romutuspalkkion hakemiseen, jos auton ensirekisteröidään ennen 31.3.2022 ja on tilattu vuoden 2021 aikana. Toimitusaja ollessa pitkä, niin sinun tulee huomioida, että romutuspalkkioon varattu määräraha saattaa loppua ennen määräaikaa.

Auton romutuspalkkiokelpoisuus

Auto on romutuspalkkiokelpoinen, kun sen on iältään yli 10 vuotta vanha, auto on ollut liikennekäytössä viimeisen vuoden aikana (katsastettu ja ajokuntoinen, ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen romutettaessa) ja auton tulee olla ollut sinun nimissäsi yhtäjaksoisesti yli vuoden ajan.

Jos et ole varma täyttääkö auto ehdot, voit soittaa Traficomin puhelinneuvontaan 029 534 5125.

Yritykset ja yhteisöt eivät voi hakea romutuspalkkiota

Yritykset ja yhteisöt eivät ole oikeutettuja romutuspalkkioon missään tilanteissa.

Yksityishenkilö entisen yritysauton haltijana

Yritysauton haltijana oleva yksityishenkilö on oikeutettu romutuspalkkioon. Auton tulee kuitenkin olla ollut kyseisen henkilön nimissä vähintään vuoden ajan ja uuden auton haltijan tulee olla sama henkilö.

Kuolinpesän autosta voi saada romutuspalkkion

Perikunnan autosta voi hakea romutuspalkkiota, jos auto on ollut vähintään 12kk ajan kuolinpesän nimissä. Jonkun kuolinpesän osakkaista tulee olla uuden auton omistaja. Osakkuus tulee todistaa perunkirjalla tai virkatodistuksella. Lue myös: kuolinpesän auton myynti.

Kun autolla on kaksi omistajaa

Kumpi tahansa auton edellisistä omistajista on oikeutettu romutuspalkkioon. Yhdellä romutustodistuksella voi kuitenkin saada vain yhden palkkion.

Vaihtoauto ja romutuspalkkio

Jos omistat kaksi autoa, voit antaa toisen vaihdossa ja romuttaa toisen. Laki ei sulje pois tätä mahdollisuutta. 

Voit edelleen hyödyntää useita romutuspalkkioita, jos olet ostamassa useita uusia autoja

Romutuspalkkiota yritettiin hyväksikäyttää. Hakemuksia tuli jopa 200 000 euron arvoiseen romutuspalkkioon, tässä oli siis romutettu sata autoa, ja romutuspalkkiota haettiin satakertaisena, jolloin Traficom keskeytti nippuromutuspalkkioiden käsittelyn.

Voit hyödyntää useita romutustodistuksia vielä lain porsaanreiän korjauksen jälkeenkin, mutta et yhteen uuteen autoon. Voit siis hyödyntää useta romutuspalkkioita vain, jos olet ostamassa useita uusia autoja ja olet romuttanut useita autoja. Et siis myöskään voi hyödyntää yhtä romutustodistusta useamman uuden auton hankintaan.

Romutuspalkkio on henkilökohtainen

Romutetun ja uuden auton tulee olla saman henkilön nimissä. Voit kuitenkin lisätä toisen omistajan uudelle autolle. Kuolinpesän kohdalla kuka vain osakkaista voi rekisteröidä uuden auton nimiinsä.

Romutuspalkkion päättyminen

Romutuspalkkio 2020–2021 päättyy vuoden 2021 lopussa tai, kun romutuspalkkioon varattu 8 miljoonan euron budjetti on kulunut loppuun.

Hankittavan auton tulee olla ensirekisteröimätön, mutta sen ei ole pakko olla uusi

Yllättäen voit hyödyntää romutuspalkkion myös vanhempiin ensirekisteröimättömiin autoihin. Esimerkiksi autoliikkeiltä voi löytyä vanhempia autoja varastoista, joita ei ole koskaan ennen rekisteröity. Myös punakilpiset esittelyautot kuuluvat romutuspalkkion piiriin. Päästörajoitukset kuitenkin pätevät näissäkin tapauksissa.

Hankittavan auton päästörajoitukset

Ladattavien hybridiautojen päästörajoitus on 95 g/km.

Bensa- ja dieselautojen päästörajoitus on 120 g/km.

Ei ladattavien hybridiautojen päästörajoitus on 120 g/km.

Täyssähköautoilla, bio- tai maakaasuautoilla tai korkeaseosetanoliautoilla (flexfuel) ei ole päästörajoituksia.

Romutuspalkkio osamaksulla hankittavaan autoon

Miten auto maksetaan ei vaikuta romutuspalkkioon. Rahoitusyhtiön omistaman auton haltijan tulee kuitenkin olla sama henkilö kuin romutetun auton omistaja.

Romutuspalkkiota ei voi hyödyntää leasingautoon

Laki vaatii auton ostamisen, joten uuden auton ollessa leasingauto ei romutuspalkkiota voi hyödyntää.

Autoliike voi hakea romutuspalkkion puolestasi

Valtakirjan avulla autoliike voi hakea romutuspalkkiota puolestasi. Näissä tapauksissa palkkio hyvitetään ostohinnasta.

Uuden auton toimitusaika voi yllättää

Uusien autojen toimitus ajat voivat olla pitkiä. Usein auton saa noin puolessa vuodessa, mutta toimitusaika kannattaa varmistaa, sillä auton tulee olla ensirekisteröity Suomessa viimeistään 31.3.2022, jotta olet oikeutettu romutuspalkkioon. Arviolta romutuspalkkion budjetti kuitenkin tulee loppumaan jo ennen tätä ajankohtaa, joten ole erityisen tarkkana toimitusajan kanssa.

Voit ajaa vanhalla autolla uuden auton saapumiseen saakka

Sinun ei tarvitse romuttaa vanhaa autoasi ennen kuin uusi on toimitettu, olettaen että uusi auto toimitetaan 2021 kuluessa. Auto tulee kuitenkin romuttaa viimeistään 2021 aikana, jos uusi auto saapuu vasta 2022 puolella.

Voit romuttaa auton myös muussa EU-maassa

Suomeen rekisteröidyn auton romuttaminen voidaan tehdä myös muussa EU-maassa, jolloin siitä saadaan EU:ssa kelpaava romutustodistus.

Et voi saada romutuspalkkiota muun maan rekisterissä olleesta autosta

Romutettavan auton tulee olla Suomeen rekisteröity, jotta olet oikeutettu palkkioon. Et siis voi hyödyntää muun maan kilvissä olleen autoa romutustodistusta romutuspalkkioon, vaikka se romutettaisiin Suomessa.

Uusiauto tulee rekisteröidä Suomeen

Romutuspalkkio edellyttää, että uusi auto rekisteröidään Suomeen. Voit saada romutuspalkkion vasta, kun auton ensirekisteröinti on tehty Suomessa.

Romutustodistuksen saat virallisilta romuttamoilta

Suomen Autokierrätyksen verkostoon kuuluvilta romuttamoilta. Lista vastaanottopaikoista löydät täältä.

Omistajan ei itse tarvitse viedä autoa romutettavaksi

Kuka tahansa voi toimittaa auton romutettavaksi omistajan laatiman valtakirjan kanssa. Näissäkin tapauksissa romutustodistukseen tulee kirjata auton omistajan, ei luovuttajan.

Voit tilata noudon romutettavalle autolle

Useimmat autoromuttamot noutavat romutettavan auton ilmaiseksi.

Romutustodistukseen vaadittavat asiakirjat

Virallisen romutustodistuksen saamiseksi vaaditaan auton rekisteriote luovutusosan kanssa tai voit hoitaa paperityöt sähköisesti tunnistautumalla esimerkiksi pankkitunnuksillasi Traficomille.

Auto poistuu rekisteristä automaattisesti romutuksen jälkeen

Kun auto on romutettu, se poistuu rekisteristä automaattisesti. Myös verot ja vakuutukset lakkaavat automaattisesti.

Auton romuttaminen on ilmaista

Auton romuttaminen ei maksa mitään. Romuttamot noutavat ja ottavat vastaan myös romutuspalkkion piiriin kuulumattomia ajoneuvoja vastaan ilmaiseksi.

Tietoa romutuspalkkiosta ruotsiksi

Ruotsiksi romutuspalkkio kääntyy sanaan skrotningspremiekampanj. Lisätietoja ruotsin kielellä voit lukea täältä.

Romutuspalkkiot ulkomailla

Suomi ei ole ainoa maa, joka pyrkii elvyttämään Covid-19-pandemian aiheuttamia taloudellisia vaikutuksia autoalaan sekä edistämään päästöjen leikkaamista ja autokannan uusimista romutuspalkkion kautta. Ulkomaiden romutuspalkkiojärjestelmiä käsiteltiin myös hallituksen lakiesityksessä eduskunnalle.

Espanja

Espanjassa on otettu käyttöön romutuspalkkiojärjestelmä elvyttävänä toimena kesällä 2020. Romutuspalkkion kokonaisbudjetti on 230 miljoona euroa. Romutuspalkkion myöntämisen ehtona on, että romutettava auto on omistettu vähintään yhden vuoden ajan. Palkkion määrä on riippuvainen hankittavan auton päästöistä.

Ranska

Ranskassa on otettu käyttöön korotettu romutuspalkkiojärjestelmä elvyttävänä toimena. Ranskassa romutuspalkkion määrä on ollut sidottu palkkion saajan tuloihin, sekä hankittavan auton hiilidioksidipäästöihin kilometriä kohden. Täyssähköautolle pienituloinen voi saada suurimmillaan 5000 euron romutuspalkkion. Romutettavan bensiiniauto on täytynyt olla rekisteröitynä rekisteröity ennen vuotta 2006 ja romutettavan dieselauto on täytynyt olla rekisteröitynä ennen vuotta 2011.

Italia

Italiassa on käytössä elvyttävänä toimena romutuspalkkiojärjestelmä. Palkkion myöntäminen edellyttää, että romutettu auto on vähintään 10 vuotta vanha. Palkkion suuruus riippuu hankittavan auton hiilidioksidipäästöistä kilometriä kohden.

Tärkeät vinkit!

1.

Jos uskot vanhan autosi arvon olevan yli romutuspalkkion verran, kannattaa sinun listata se Autorahoiksi.fi Autohuutokauppaan ja katsoa paljonko autostasi tarjottaisiin.

2.

Jos olet varma, että autosi arvo on enemmän kuin romutuspalkkio, niin suosittelemme pyytämään suoran tarjouksen autostasi osoitteesta Automyyntiin.fi.